FNF Metal  //  Blog

kategorisinde admin tarafından paylaşıldı. | 2312 kez görüntülendi.

Hastane Mutfaklarında Hijyen Kontrolü

 

Yemeklerin hazırlandığı mutfak temiz ve hijyen bir alan olmalıdır. Bulaşıkların yıkandığı Kirli bölümden  yemek pişirilen temiz bölüme geçiş olmamalıdır. Bu nedenle bu iki bölüm fiziki olarak birbirinden  ayrılmalı ve personelin kirli bölümden temiz bölüme geçişi engellenmelidir.

 

Duş ve tuvalet bölümünün yemek pişirilen alana açılan kapısı kapatılmalı, tuvalet giriş çıkışları tamamen dış koridordan sağlanmalıdır.

 

Özellikle yemek pişirilen mutfağın temizliği ve kuruluğu sağlanmalıdır. Bu amaçla bu bölümde tam gün çalışacak bir temizlik elemanı çalıştırılmalıdır. Temizlik elemanın mutfak temizliği ve hijyen kuralları konusunda eğitilmesi zorunludur. Ayrıca mutfak fiziki alanlar açısından bulaşık yıkama bölümü, sebze yıkama bölümü, hazırlanan yemeklerin bekletilme bölümü ve yemek pişirilme bölümü birbirinden ayrı olarak planlanmalıdır

 

Çöp kovalarının ağzı kapalı olmalı ve yemeklerin pişirildiği alanda bulunmamalıdır.

Mutfağa gelen malzemelerin kabul edildiği alan ile hastane atıklarının çıkarıldığı alanın

arasında fiziki ayrımın sağlanması gereklidir.

Yemeklerin pişirildiği alanda temiz olmayan malzemelerin (yıkanmamış çiğ sebze, meyveler,

koliler vs.) bulunmaması gereklidir. Bu malzemelerin farklı bir alanda temizlenmesi ve bekletilmesi gereklidir.

Bir sonraki öğün hazırlanan   hazırlanan et, sebze, komposto ve diğer yemeklerin mutlaka ağzı kapalı olarak, uygun koşullarda ve yerden yüksek raflarda muhafaza edilmesi gereklidir. Ayrıca kullanılmayan, yedekte bulunan kaplar da bu raflarda muhafaza edilmelidir. Yemek kaplarının muhafazası sırasında hijyen kurallarına  uyulmalıdır. Pişirme kazanları amacı dışında kullanılmamalı, fırın ve ocakların temizliği düzenli olarak yapılmalıdır.

Mutfak havalandırma sisteminin bakımlarının düzenli olarak yapılması ve kaydedilmesi

sağlanmalıdır.

Mutfakta çalışan personelin kişisel hijyen kurallarına uyması gerekmektedir. Mutfakta mutlaka işin gereğine uygun iş elbiseleri kullanılmalı ve bu elbiseler temiz tutulmalı ,gereği halinde gün içinde temiz takımlarla değiştirilip kullanılmalıdır.

Yemek hazırlığına başlamadan önce eller mutlaka yıkanmalıdır. Mutfakta el hijyeni için

uygun olan, el değmeden açılan pedallı veya fotoselli eviyeler kullanılmalıdır. Bu eviyelerin sebzelerin yıkandığı tezgahlardan ayrı olarak yerleştirilmesi  ve kullanılması gerekmektedir.

Mikroorganizma üremesinin engellenmesi için, mutfakta yemek ısısının en az 80ºC’de, Hastaya ulaştığında ise en az 60ºC’de olması gereklidir. Bu nedenle yemek ısılarının düzenli olarak termometreler ile kontrolü gereklidir.